Aktualności

Bardzo czuły sensor do wykrywania pojedynczych molekuł

Naukowcy z University of California – Santa Barbara zaprojektowali ultra cienki – na grubość atomu – sensor zdolny do wykrywania femtomolarnych stężeń substancji. Badacze postulują, że urządzenie to zdolne będzie wykrywać pojedyncze cząsteczki substancji.


Oparty na dwusiarczku molibdenu materiał, stosowany również jako  suchy smar, przewyższa grafen pod względem czułości i oferuje lepszą skalowalność. Możliwa jest także jego wieloseryjna produkcja.

Ten wynalazek to podstawa dla nowej generacji ultraczułych i tanich biosensorów, które być może pomogą w końcu na wykrycie pojedynczej cząsteczki – Świętego Graala diagnostyki i badań bioinżynieryjnych –  powiedział Samir Mitragotri, jeden ze współautorów publikacji opisującej urządzenie.

Sekretem urządzenia – jak wyjawił prowadzący badania profesor Kaustav Banerjee – jest pasmo wzbronione występujące w dwusiarczku molibdenu, które determinuje przewodność elektryczną materiału. Materiały półprzewodnikowe mają małe, ale niezerowe pasmo wzbronione i mogą być przełączane pomiędzy stanami przewodzącym i izolowanym w sposób kontrolowany. Im większe jest pasmo tym lepsza zdolność do zmiany materiału oraz do odizolowania prądu upływowego w stanie izolowanym. Pasmo występujące w dwusiarczku molibdenu pozwala na przepływ prądu i zapobiega jego przedostawaniu się, co skutkuje bardziej czułymi i dokładnymi wynikami pomiarów.

Źródło informacji i ilustracji: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140905090819.htm

Podobne artykuły

Szybka i czuła detekcja neuroprzekaźników katecholaminowych (adrenalina, dopamina, noradrenalina i serotonina) jest niezwykle istotna we współczesnej medycynie. Związki te występują głównie w mózgu oraz ośrodkowym układzie nerwowym ssaków i są one odpowiedzialne za szereg ważnych procesów metabolicznych. Epinefryna...
Naukowcy z Aarthus University zaprojektowali nanosensor zdolny do imitowania sytuacji zachodzącej w jamie ustnej po spożyciu wina. Urządzenie mierzy w jaki sposób odczuwana jest cierpkość wina.